Drone stage

Horst Art & Music festival

Al twee jaar zie ik de leuke berichten van Horst music & art festival rond deze tijd van het jaar voorbij komen. Elke keer zei ik, damn, dit ziet er echt de moeite uit, ik moet hier een keer naartoe. De voorbije week ging het opnieuw zo. Alleen ging ik dit jaar echt.

Horst art & music is een klein tweedaags festival, ik schat zo’n 3000 bezoekers. Het wordt georganiseerd door ONKRUID, een vzw die met wel meer leuke dingen bezig is. Horst is het kasteel waar de Rode Ridder vroeger wel eens ging logeren. Het kasteeltje ligt in een grote vijver en is toegankelijk via een bruggetje. Rond de vijver is het kunst-“parcours”. Als wij zaterdag (dag 2) toekomen hangt iedereen een beetje rond de vijver.

Art

Ze willen via muziek een breed publiek in contact brengen met kunst. En hier slagen ze naar mijn gevoel aardig in. Heel bijzonder zijn de installaties niet. Maar je voelt wel dat hun aanwezigheid toch iets in beweging brengt. Was het maar dat de meeste bezoekers toch een keer rond de vijver wandelen en zich afvragen hoe een muur van boeken die het pad versperren, kunst kan zijn. Leuk detail, op het moment dat we aan het werk van Luc Deleu staan de kijken, valt er iemand van “Barricade #5” in het water. Helemaal. Kopje. Onder.

Dumb Drone is het werk van Pieterjan Ginckels. Het is replica van een militaire drone. Het is naast een installatie ook de tweede music stage. Zolang het licht is ziet het er een beetje lelijk uit. Maar eens zon ondergegaan is wordt het echt een super mooie installatie/stage.

Dumb Drone
Dumb Drone – Pieterjan Ginckels

Ik haal helemaal mijn hart op aan het knappe licht design dat in de stelling contructie hangt.

Music

Veel namen van de line-up kende ik niet. Maar dat vind ik eigenlijk altijd leuker. Muziek smaakt eens zo goed als je verrast wordt. Het zorgt er ook voor dat de minder stress hebt iets te zullen missen, een festivalprobleem waar ik wel een last van heb.

  • Jameszoo (Nederland), heel leuk!
  • Antal (Nederland), twee aan een stuk dansbaar.
  • Lone (UK), juiste setting onder de drone. Goeie UK sound. Leek soms wel een beetje in slaap te vallen. Jammer van de soundsystem die heel zachtjes stond.
Courtyard - Binnenplein van het kasteel.
Courtyard – Binnenplein van het kasteel.

Van Julio Bashmore zagen we het begin. Blijkbaar grote naam. We bleven niet omdat we moe waren. Nuchter op een festival is vermoeiender als je er bent, eens zo leuk de dag erna. ( Soms. Misschien.)

Toiletparty

Misschien niks nieuws, maar ik was het nog niet tegengekomen en vond het heel Lowlandsstijl: Een minifeestje in het dixi-toiletten-park. Super tof gevonden en gewoon goed.

Qua concept zit dit festival echt goed. Ik hou van de stijl. Niet zweverig, niet Arty-farty, oog voor schoonheid, leuke details, lekkere koffie (van MOK). Ik miste wel iets meer randanimatie. Misschien had iets van performance wel tof geweest.

Alleen jammer van het eten. Heel jammer van het eten. Ze willen dit in eigen beheer doen, maar kunnen de capaciteit niet aan. Twintig minuten aanschuiven voor een sandwish hamburger broodje en satékruidenfrieten is niet goed.

Als ze volgend jaar iets extra doen kom ik terug! Beloofd.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *